Dijital Çağ Krizlerinden Çıkarılacak En Önemli 10 Ders

img

İçinde bulunduğumuz dijital çağda krizlerin ortaya çıkışındaki mana ve hız değiştikçe, krizlere hazırlıklı olma konusu daha da önem kazanıyor. Bu da planlama süreçleri ve eylem planları kadar önceki krizlerden elde edilen çıkarımları ve önemini bizlere gösteriyor. Gelin detayları birlikte inceleyelim.

1. Hızlı yanıt vermek için hazır olmalısınız. Hızlı aksiyon alarak efektif yanıt verebilmek önemli kaynaklara sahip organizasyonlarda bile zorlu bir süreç olabiliyor. Kriz yönetimi hazırlıklarının tüm aşamalarını yeniden gözden geçirerek, aksiyon alma yönünde size yardımcı olacak veya hızınızı yavaşlatacak başlıkları gözden geçirin. 

2. Krizle karşılaşma oranınız düşündüğünüzden daha yüksek. Deloitte tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya çapındaki organizasyonların %80’i son iki yılda en az bir kez kriz yönetimi ekiplerini harekete geçirdi.

3. Kriz planınız, karmaşık, ulaşılmaz ya da çok uzun olmamalıdır. Uzun ve karmaşık materyallerden oluşan sayfalarla dolu bir dosya, sosyal medya üzerinde şimşek hızında bir kriz gerçekleşirken, okunması zor bir hal alabilir.

4. Kriz planınızı tamamen göz ardı etmeniz gerekebilir. İster bir ajansta isterse bir organizasyonda görev alın, yılın en önemli ritüellerinden biri yeni kriz planını oluşturmaktır. Eski ve hantal olan kriz planlarınızı bir kenara bırakarak, akıllıca oluşturulmuş yanıt protokolleri hazırlıyor olmak daha doğru olacaktır.

5. Her şey akıllıca oluşturulmuş protokollerdir. Aksiyon alınabilecek materyaller hazırlamak ekibin yanıtlarını hızlıca yönlendirecektir. Bu nedenle check-listler, karar alma yönergeleri, riskin seviyesini belirlemek için kısa ve öz hazırlanmış protokoller hazırlanmalıdır. 

6. Sosyal medya araçları, kaynaklar ve eğitimlerin her zaman daha fazlasını isteyin.  Kriz sosyal medyada başlamasa bile, sosyal medya üzerinden konuşulmaya devam edecektir. Sadece takip ve analitik araçlar değil, hikayenin sizin tarafınızdan anlatılacağı araçlara da ihtiyaç duyacaksınız.

7. Çok fazla şey söylemeye çalışırsanız, kimse dinleyemeyebilir. Daha kısa ve belki de geliştirilebilecek daha kreatif bir mesaj ile kargaşayı dağıtabilir ve hedef kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz. KFC’nin ödüllü FCK kriz yönetimini düşünün. 

8. Çalışanlar en önemli varlığınızdır. Gerçekleşebilecek herhangi bir krizde çalışanların iyi bir savunucu olduğu görüşü gittikçe büyüyor. 2018’de Starbucks ve sonrasındaki yıllarda Sephora tüm mağazalarını, çalışanlarına “diversity (çeşitlilik)” eğitimi vermek için kapattı.

9. Bir kriz, artık bir kriz olmayabilir. Nike, Colin Kaepernick ile 2018 yılında yaptığı kampanya sonrasında insanların protesto edeceğini ve ayakkabılarını yakacaklarını biliyordu. Ancak markaya sadık tüketiciler kampanyayı sevdi ve satışlar katlandı.

10. Her saniye önemli.  Hazırlıklı olun; eğitimler ve workshoplar düzenleyin. Krizin ilk 12 saati içinde her şeyi toplum kontrol eder. Hazırlıklarınızın toplum odaklı olduğundan emin olun ve hızlı hareket etmeye hazırlıklı olun.