Herkes kurum kültürünün bir organizasyona getireceği fayda ve etki konusunda hemfikir. Genel anlamıyla kuruma özgü davranışları, inançları ve alışkanlıkları kapsayan kurum kültürü, ilgili organizasyonun üyeleri tarafından paylaşılsa da ölçülmesi zor bir kavram. Yapılan araştırmalar örgütlerin yüzde 87’sinin kurum kültürü oluşturmayı ve katılımı artırmayı en büyük zorluklardan biri olarak görüyor. Yöneticiler kurum kültürünü nasıl başarılı bir şekilde kuracaklarından emin değillerse de öneminin farkında. Yöneticilerin yüzde 91’i şirket kültürünü geliştirmenin şirket değerini artıracağını düşünüyor. Fakat sadece yüzde 15’i şirket kültürünün olması gereken yerde olduğunu belirtiyor.
Gelin hep birlikte kurum kültürünü nasıl oluşturabileceğinizi birlikte inceleyelim:
- Neyi temsil ettiğinizi belirleyin:
Vizyon, misyon ve değerlerinizi bir sonraki aşamaya taşıyın. “Bağlılığı onurlandırın”, “En iyi müşteri servisini sağlayın”, “Gelişmekten asla vazgeçmeyin” gibi değerlerle kısa bir liste yapabilirsiniz.
- Daha fazla iletişimde bulunun:
Çalışanlarınızla birebir toplantılar düzenleyin. Bu toplantılarda şirketi daha iyi bir noktaya getirmek için çalışanlarınızın şirket hakkındaki fikirlerini dinleyin ve görüşlerinizi paylaşın.
- Paylaşım alanları yaratın:
Şirket dışındaki hayatınızdan öğeleri şirket içinde belirli bir noktada toplayabilirsiniz. Buzdolabı üzerinde aile fotoğrafları ya da bir mantar pano üzerinde şirketçe katılınılan etkinliklerin toplu fotoğrafları gibi.
- Çalışanlarınızın yönetmesine izin verin:
Çalışanlarınızın iyi bir fikri olduğunda, hayata geçirmeleri için onları destekleyin. Bu fikirler aylık happy hour’lar, öğle yemeği ve eğitim programları, sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa etkinlikler olabilir.
- Çalışanlarınızla birlikte değişin
Daha önce gündeminizde olmayan bir konu, çalışanlarınızın hayat değişimleriyle birlikte gündeme gelebilir. Çocuk sahibi olmaya karar veren bir çalışanınızla birlikte, şirketinize özgü oluşturacağınız ebeveyn izni programını yürürlüğe alabilirsiniz. Küçük bebeği olan çalışanlarınıza haftada bir gün evden çalışma izni sunabilirsiniz.
- Öğrenimi destekleyin:
Öğrenime yatırım, iki taraf açısından da kazançlıdır. Şirketinizin eğitim sitelerine abone olmasını sağlayarak, kendi alanınızda çalışanlarınıza çevrimiçi eğitimler sağlayabilirsiniz. Bir seminer ya da eğitime katılan çalışanlarınızın, diğer çalışanlarınıza kısa bir sunumla özet bilgi sunmasını isteyebilirsiniz.
- İşin ritmini takip edin:
Bayramlar, uzun tatiller ve müşterilerinizin topluca çalışmadığı zamanlarda siz de çalışanlarınızın e-maillerine erişimi olmaları koşuluyla, izin verebilirsiniz. İşinizin ritmi nedeniyle belirli bir gün belirli bir saatte tüm işler tamamlanıyorsa, sonraki saatleri küçük bir ofis partisi ile değerlendirebilirsiniz.